GENÇ EĞİTİMCİLER

EĞİTİM TEKNOLOJİSİ BLOGU EGTMTEK'E HOŞGELDİNİZ

14 Mart 2009 Cumartesi

IQ SEVİYESİ GENLERDE GİZLİ

İlk kez gözlemlenen beyindeki elektrik akımı, zekanın sanılandan daha büyük oranda kalıtımsal olduğunu ortaya koydu.Zeka ile genetik ararsındaki ilişki uzun süredir biliniyordu. 2001 yılında yapılan bir araştırma ile, beyindeki ‘işlemci hücreler’in yapıldığı bölüm olan ‘gri madde’nin hacminin zeka ile ilişkili ve kalıtımsal olduğu bulunmuştu. Daha sonraki araştırmalar da ‘işlemci hücreler ‘ arasındaki bağlantıyı sağlayan ‘beyaz madde’nin kalıtımsal olduğunu gösterdi.
Yapılan son araştırma ise, ‘işlemci hücreler’ arasındaki bağlantının, bir başka değişle zihinsel faaliyetlerin kalitesinin de kalıtımsal olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre, ‘işlemci hücreleri’ örterek bu hücreleri yöneten ve çoğaltan miyelin kılıfın özellikleri de kalıtımsal ve IQ ile bağlantılı.
California Üniversitesi’ndenPaul Thompson öncülüğünde yürütülen araştırma 23 tek yumurta ikizi ve aynı sayıdaki çift yuumutrat ikizi ile gerçekleştirildi. HARDI adı verilen özel bir MR cihazı ile ikizlerin beyinsel faaliyetleri incelendi ve miyelin kılıfdaki toplam aktivitenin görülebilmesini olanaklı kılan, beyaz maddedeki su difüzyonu ölçüldü. Thompson bunu “zihinsel hızın resmi” olarak tanımlıyor.Genetik özelliklerinin tamamı aynı olan tek yumurta ikizleriyle, genlerinin yarısı aynı olan çift yumurta ikizlerinin beyin haritaları karşılaştırılan araştırma ekibi, beynin zekayla ilgili pek çok bölümündeki miyelin kılıfının kalıtsal olduğunu hesapladı.
Kalıtsal olduğu bölümler arasında, vücudun sağ ve sol bölümlerindeki sinyalleri birleştiren ‘corpus colosum’ ile beynin görsel, uzamsal ve mantık bölümlerinden sorumlu olan ‘parietal lob’ da var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder